Безспорно най-нашумялата тема през последните месеци беше решението на Менда Стоянова и Валери Симеонов да “изкарат на светло” бизнеса с “краткосрочни наеми”.

След няколко недотолкова успешни срещи между управляващи и представители на бранша и собствениците на места за настаняване, властта реши да обложи с патент собствениците.

Естествено като всяко нашумяло събитие тази информация бе коментирана от множество знайни и не чак толкова знайни капацитети в страната ни.

Съвет към всички, които си предлагат услугите си през airbnb и подобни сайтове е да не се влияят от негативната вълна в момента, тъй като все още не са ясни новите регламенти и начинът им на прилагане.

Екипът на Варна Рент заедно с партньорите си от Асоциацията на Наемодателите в България следят стриктно целия процес. Асоциацията на Наемодателите е насрочила среща с представители на властта в лицето на отдел Категоризации към Община Варна, Министерство на Туризма и НАП, която ще се проведе в началото на Януари 2020 година. Нашият екип ще присъства в качеството си на експерти в мениджмънта на имоти, за да получим възможно най-точни наставления за промените в закона и неговото прилагане.

Към момента единственото, което можем да кажем на своите настоящи клиенти и други собственици на имоти е, че съгласно Закон за туризма категоризацията на места за настаняване е задължителна!